Danas je u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja održana radionica lončarstva u suradnji s Lončarstvom Val iz Petrinje.
U privremenim prostorima u Ravniku, majstor lončar Valentino Valent upoznao je korisnike s glinom, pokazao im kako se radi na lončarskom kolu te su se izrađivale različite rukotvorine, a ponajviše pepeljare. Korisnike se osobito dojmilo lončarsko kolo na kojem su probali raditi te su napravili različite posude i vaze. Na nagovor korisnika, na lončarskom kolu okušale su se i djelatnice doma.
Radionica je trajala i duže od previđenog radi velikog interesa korisnika koji su oduševljeni glinom i izradom predmeta od iste te su pitali majstora Valenta kada će im opet doći. Na kraju radionice korisnik doma dao je majstoru Valentu mali poklon - rukotvorine koje su korisnici izradili u sklopu radne terapije.
Majstor Valent izjavio je da je zadovoljan reakcijom korisnika na radionicu koja je bila iznad očekivanja te mu je drago da je na inicijativu ravnateljice započeta suradnja kojoj je ova radionica tek početak.
Ravnateljica je izjavila: „U privremenim prostorima u Ravniku nastojimo održavati povezanost s Petrinjom, njezinom zajednicom i običajima te osmišljavati nove aktivnosti za naše korisnike. Osim druženja, zabave i aktivnog provođenja slobodnog vremena, u pozadini svake naše aktivnosti s korisnicima je stručni rad. Tako smo ovom radionicom uvježbavali vrlo važne vještine - radili smo na očuvanju i razvijanju fine motorike i razvijanju samopouzdanja i radnih navika kroz usvajanje nove vještine. Ova je radionica početak suradnje, s aktivnostima izrade predmeta od gline ćemo nastaviti u sklopu radno-terapijskog programa i uz daljnje stručno vodstvo i suradnju s lončarom Valentinom Valentom. Reakcija korisnika na glinu i izradu predmeta od iste je odlična, vrlo su motivirani i jedva čekaju slijedeću radionicu, a posebnu notu cijelog ovog susreta daje i to što je riječ o tradicionalnom petrinjskom zanatu te na ovaj način radimo na osjećaju pripadnosti našoj Petrinji u koju se planiramo vratiti.“
Kako je bilo na radionici možete vidjeti na fotografijama.